veelgestelde vragen
Op deze pagina vind je het antwoord op de meest gestelde vragen. Klik hieronder in de linkerrij op een categorie om direct naar de vragen van die categorie te gaan. Of klik rechts op een veelgestelde vraag direct naar het antwoord op die vraag te gaan.
annuleren en afmelden
Wat zijn de regels voor annuleren en afmelden?
- Afzeggen zonder kosten kan tot vier weken voor het kamp, dus tot en met 23 juni 2024.
- Zeg je ná 23 juni af, maar vóór 15 juli 2024, dan wordt de helft van het inschrijfgeld in rekening gebracht, omdat er dan al een deel van de kosten zijn gemaakt.
- Zeg je ná 15 juli 2024 alsnog af, dan wordt het hele bedrag in rekening gebracht, omdat dan alle kosten al zijn gemaakt.
- Voor afmelding moet je een e-mail te sturen aan zdkschalkhaar@gmail.com.
Indeling kinderen
Hoe wordt de indeling van de groepen gemaakt?
Bij het indelen in groepen kijken we in welke groep of klas het kind zit. We proberen kinderen uit dezelfde groep of klas van een school zoveel mogelijk bij elkaar te plaatsen. We proberen de kinderen met zoveel mogelijk bekenden in een groep te plaatsen.
Locatie
Waar wordt het Zomerdagkamp gehouden?
Het kamp vindt plaats bij de voetbalvelden van SV Schalkhaar. Voor de locatie van de survival zie het kopje SURVIVAL.
Blijven de kinderen ook op het kamp slapen?
Nee, kinderen worden aan het eind van de dag weer opgehaald. Alleen kinderen van de survival blijven een nachtje slapen op de survivalplek.
Kan mijn kind het terrein af?
Kinderen kunnen via de hoofdin- & uitgang van het terrein af (dit kan alléén onder begeleiding). Alle andere uitgangen worden afgesloten.
Wat is de beste parkeerplek voor het brengen en halen met de auto?
Wij gebruiken een deel van de officiële parkeerplek voor activiteiten. Het andere gedeelte van de parkeerplaats mag gebruikt worden. Eventueel kan er geparkeerd worden langs de weg naar het terrein. We verzoeken iedereen echter om zo veel mogelijk met de fiets te komen.
vrijwilligers: Ouders en verzorgers
Waarom moet ik als ouder/verzorger vrijwilligerswerk doen?
Het Zomerdagkamp wordt volledig georganiseerd door vrijwilligers. Dus ook de organisatie van het Zomerdagkamp doet dit op vrijwillige basis. Tijdens de week van het Zomerdagkamp is de organisatie bezig met coördineren en het bewaken van de veiligheid. We hebben dan simpelweg te weinig mensen om activiteiten te begeleiden en iedereen op het kampterrein te verzorgen.
We kunnen dus alleen maar een geweldig kamp organiseren als alle ouders en verzorgers meehelpen. Het is dus niet zomaar een verplichting: Zonder jullie als ouders en verzorgers gaat het Zomerdagkamp niet door.
Hoeveel vrijwilligerswerk moet ik als ouder/verzorger doen?
Om het kamp mogelijk te maken moet er per adres / gezin minimaal één vrijwilliger (18+) één dag tijdens het kamp meedraaien. Daarnaast moet er ook per adres / gezin één volwassene een halve dag bij de op- of afbouw van het kamp aanwezig zijn. Per adres / gezin verwachten we dus een minimale bijdrage van anderhalve dag vrijwilligerswerk.
Wat moet ik als vrijwilliger doen op het kamp?
Als vrijwilliger word je ingedeeld bij verschillende activiteiten. Het kan zijn dat je een groepje begeleidt, in de keuken helpt of bij een attractie staat. Wat je moet doen verschilt uiteraard per activiteit. Aan het begin van de dag is er altijd een ‘briefing’. Tijdens de briefing wordt duidelijk uitgelegd wat er die dag op het programma staat én wat er van jou verwacht wordt.
Wat moet ik als vrijwilliger doen bij de op- en afbouw?
Met de opbouw zorgen we ervoor dat het kampterrein klaar is om maandag te starten. Dit betekent dat er tenten opgezet worden en dat alle materialen voor de activiteiten worden klaargezet. Veel materialen moeten van een andere locatie komen. Het vervoeren van deze materialen hoort ook bij de opbouw van het kamp.
Tijdens het afbouwen van het kamp ruimen we alles weer op. De tenten worden afgebroken en materialen worden schoongemaakt en verzameld, zodat ze weer opgeslagen kunnen worden. Ook het vervoer naar de locatie waar alle materialen opgeslagen liggen, hoort bij de afbouw.
Kan ik ook meerdere dagen komen helpen?
Uiteraard! Hier zijn wij erg blij mee. We kunnen namelijk alle hulp gebruiken! Op het inschrijfformulier kun je aangeven welke dagen je wilt komen helpen. Of laat het ons weten per e-mail: zdkschalkhaar@gmail.com.
Kan iemand anders of één van mijn oudere kinderen mijn vrijwilligerswerk overnemen?
Iemand anders mag jouw vrijwilligerswerk overnemen. Deze persoon moet wel ouder zijn dan 18 jaar. Heb je kinderen die jouw vrijwilligerswerk willen overnemen? Oók dan moet hij of zij ouder zijn dan 18 jaar. Jongeren die de basisschool inmiddels hebben verlaten, maar nog geen 18 zijn, kunnen zich eventueel wel opgeven als jongvrijwilliger. Hieronder lees je meer over de jongvrijwilligers.
Vrijwilligers: jongvrijwilligers
Wat moet ik als jongvrijwilliger doen op het kamp?
Als jongvrijwilliger kun je op het kamp een groepje kinderen begeleiden. Dit zijn kinderen in de basisschoolleeftijd. Je helpt de kinderen bij de activiteiten die er aangeboden worden. Het kan zijn dat je helpt bij het knutselen of dat je meedoet bij een spel. Je bent samen met een volwassene het aanspreekpunt van je groep.
Hoe kan ik me aanmelden als jongvrijwilliger?
Dat kan heel eenvoudig via dit aanmeldformulier. Vul je gegevens in, druk op verzenden en klaar ben je!
Ik wil graag met een vriend/vriendin een groep begeleiden. Kan dat?
Een groep kinderen begeleiden vinden wij een grote verantwoordelijkheid. Voor twee jongvrijwilligers vinden wij deze verantwoordelijkheid te groot. Het begeleiden van een groep doe je dus altijd samen met een volwassene. In één tent zijn altijd twee groepen. We proberen je zeker bij je vriend/vriendin in dezelfde tent in te delen. En vaak zijn er ook drie vrijwilligers op een groep nodig, dan kunnen jullie wel bij elkaar worden ingedeeld.
Indeling vrijwilligers
Ik heb een voorkeur om te helpen bij een bepaald onderdeel. Kan ik dat ergens aan geven?
Bij de aanmelding kun je aangeven welke voorkeur je hebt. Wil je bijvoorbeeld een groep begeleiden of toch liever in de keuken staan? Het blijft een voorkeur, wij kunnen geen garantie geven dat we aan je wensen kunnen voldoen.
Ik wil graag van activiteit wisselen met een andere ouder. Mag dat?
Je mag zelf wisselen van activiteit met andere ouders, maar laat ons dit even weten! Stuur in dat geval een mail naar zdkschalkhaar@gmail.com.
Ik kan niet helpen op de dag dat ik me opgegeven heb. Wat nu?
Als je echt niet kunt komen op de dag dat je je hebt opgegeven, vragen wij je om te ruilen met een andere ouder of verzorger. Uit ervaring weten we dat er meestal wel ouders / verzorgers zijn die een dag kunnen ruilen of kunnen overnemen.
Lukt dit niet? Vraag dan je omgeving om hulp. Opa’s, oma’s, tantes, ooms etc. mogen ook je vrijwilligerswerk overnemen. Wij vragen je met klem om voor vervanging te zorgen. Wanneer je geen vervanging kunt regelen, kan niet alleen je eigen kind niet deelnemen. Ook de deelname van andere kinderen komt dan in gevaar. Zoals hierboven al staat: Het Zomerdagkamp is alleen mogelijk met de hulp van de ouders en verzorgers van de kinderen die deelnemen aan het kamp.
Dagindeling
Hoe ziet een dag op het Zomerdagkamp eruit?
De kinderen verzamelen iedere dag op de parkeerplaats bij de voetbalvelden van SV Schalkhaar. Om 10.00 uur gaan de groepen onder begeleiding van de groepsleiders naar de tent, waar de rugtas wordt neergezet. De kinderen maken kennis met de groep en de begeleiders. Daarna verzamelen we op het veld voor de aftrap.
De kinderen van groep 1 t/m 6 blijven op het kampterrein. Dagelijks gaan ze knutselen, spelletjes doen, zingen, dansen, vrienden maken, samenwerken, voetballen, sporten en vooral veel plezier maken. Ook worden er dagelijks hutten gebouwd van karton.
De kinderen van groep 7 en 8 zullen ook hutten bouwen op woensdag en donderdag, maar dan met pallets. Op maandag en dinsdag gaat deze groep op survival.
Tussen 12.00 en 13.00 uur wordt er gezamenlijk per groep geluncht bij de tent. Na de lunch gaan de kinderen op het kampterrein verder met de spelletjes of activiteiten. Om 15.30 uur gaat iedere groep gezamenlijk de tent opruimen. Om de dag af te sluiten, zingen we nogmaals het kamplied van Schalkhaar. Om 16.00 uur lopen de kinderen in groepen naar de parkeerplaats en worden daar weer opgehaald door de ouders en verzorgers.
Op woensdag is altijd de waterdag. Er staan dan verschillende waterattracties op het terrein. Op de laatste kampdag wordt een bijzondere activiteit georganiseerd om het kamp feestelijk af te sluiten. Ouders, verzorgers, opa’s, oma’s, broertjes en zusjes zijn vanaf 15.00 uur welkom op het kampterrein, zodat de kinderen kunnen laten zien wat ze de hele week hebben gedaan en geknutseld.
eten en drinken
Wat krijgen de kinderen gedurende het kamp vanuit de organisatie aangeboden qua eten en drinken?
Gedurende de vier kampdagen, krijgen de kinderen vanuit de organisatie dagelijks: water en ranja (onbeperkt). Eenmalig wordt aangeboden: een zakje chips en een ijsje.
Wat geef ik mijn kinderen mee qua eten en drinken?
Graag de lunch en fruit meegeven per dag. Er is een gezamenlijk lunchmoment en een fruitmoment in de ochtend. Drinken wordt aangeboden, maar we vragen wel om een lege (plastic) beker mee te geven.
Wat als mijn kind een speciaal dieet heeft?
De kinderen nemen zelf hun lunch mee. Daar kan geen probleem mee ontstaan. Over de centraal uitgereikte producten (zie vraag hierboven), kun je altijd even langs de keuken-unit komen om te bekijken welke producten het precies zijn met welke ingrediënten. Als je kind hiervan iets niet hebben mag, is het verstandig om zelf een alternatief mee te geven aan het kind.
Is er een lunch voor mij als vrijwilliger op de kampdagen (maandag t/m donderdag)?
Nee, als vrijwilliger moet je je eigen lunch meenemen. Er wordt wel onbeperkt koffie, thee en fruitwater aangeboden.
Is er een lunch voor mij als vrijwilliger op de opbouwdagen?
Nee, geen lunch. Er is wel onbeperkt koffie, thee en fruitwater.
Survival
Wat houdt de survival in?
Groep 7 en 8 gaan op maandag en dinsdag op survival. De survival vindt plaats op een kampterrein bij Lettele. De kinderen gaan daar op de fiets naartoe en overnachten in een zelfgemaakt tentje in het bos. Het is de bedoeling dat iedereen blijft slapen. We hebben de afgelopen jaren gemerkt dat als er eenmaal een paar kinderen naar huis willen, er snel meer volgen. Dat heeft invloed op de sfeer in het kamp. Er is genoeg begeleiding om de kinderen te helpen als ze het even spannend vinden. Wil een kind niet aan de survival meedoen, dan komt het alleen op woensdag en donderdag op het Zomerdagkamp
Calamiteiten
Wat gebeurt er bij een calamiteit?
De veiligheid van de kinderen vinden wij erg belangrijk. Wij zorgen er daarom voor dat er goede opvang is tijdens een calamiteit. Dit kan het geval zijn bij extreem weer zoals onweer. Op het terrein van SV Schalkhaar is voldoende capaciteit om alle kinderen en vrijwilligers op te vangen. Er is uiteraard ook calamiteitenplan beschikbaar. Hierin staat o.a. hoe wij omgaan met een calamiteit en alle belangrijke telefoonnummers in geval van nood.
AVG en foto’s
Worden er foto’s gemaakt tijdens het kamp?
Op het Zomerdagkamp laten wij met foto’s en video’s zien wat we allemaal doen op het kamp. Het kan zijn dat je kind op dit beeldmateriaal is te zien. Uiteraard gaan wij zorgvuldig om met de gemaakte foto’s en video’s. De foto’s zullen met name overzichtsfoto’s betreffen. Je kunt vragen om een bepaalde foto te verwijderen. Geef hierbij duidelijk aan om welke foto het gaat.
Mag ik als vrijwilliger foto’s maken tijdens het kamp?
Je mag van je eigen kinderen foto’s maken tijdens het kamp. Staan er ook andere kinderen op de foto en wil je deze foto delen via social media, vraag dan altijd of de ouders van deze kinderen daar geen bezwaar tegen hebben!